Det här med glukosamin

Jag har funderat en hel del på det här med glukosamin. Många foder för större hundar (maxi) innehåller glukosamin vilket vi som hundägare får det svårare att välja bort tillsatsen om man vill ha maxifoder.
Det har visat sig att både Rizzla och Z inte tål glukosamin. Glukosamin är utvunnet ur skaldjur och många av oss människor tål inte skaldjur och kombinationen fisk+skaldjur är inte heller ovanlig.

Rizzla som har dåliga höfter (och nu även en dålig rygg) skulle jag vara snäll mot och ge grönläppad mussla. Hon blev konstig när och fick musselextraktet och som lök på laxen fick hon även laxolja. Stackarn mådde både dålig och tappade till slut trampdynorna. Jag blev genast misstänksam på just glykosaminet och bytte till ett foder utan, ett mediumfoder. Med stor trolighet tål Rizzla inte fisk och skaldjur. Nu mår hon mycket bättre och hon får nypon för sin onda rygg.

Z blev röd och fuktigt mellan trampdynorna på baktassarna. Så fuktigt att det blev små sår och hon låg och bet på sina tassarna. Jag förstod inget och testade både att klippa bort päls och kolla så det inte var svamp/bakterier. Men nä. I samband med att de tre hundarna behövde var sitt foder (Rizzla var fet och Xera blev för smal) så bytte jag så att Z och Xera skulle ha samma foder. Tre olika säckar blev för mycket för mitt lilla skafferi. Det blev foder för mediumhundar utan glukosamin till alla tre. Z och Xera fick Sensible och Rizzla Adult 7+. Det är nu en månad sedan och idag är Zs tassar i stort sätt helt läkta. Rizzla bytte jag långt tidigare. Jag bytte aldrig fodermärke utan valde sort utan glykosamin.

Vad vill jag ha sagt med detta? Jo att nyckeln till att lindra ledsmärtor både innan de har kommit och när det väl är där, är inte alltid glykosamin. Det kan ju vara så att hunden inte tål glukosamin och då tillfogar vi dem ännu mer obehag.

Ska väl även nämna att Rizzla är en beauceron och Z är en malle så det är inte släkt. Xera i sin tur som är mamma till Rizzla och hon tål glykosamin och får Glykovett nu på äldre dar.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s